Sök
  • My Welther och Kalle Karlsson med stadsdelen Majornas egen valuta, majorer. Foto: Anna von Brömssen

Monetärvisionärer


 

I september går det att handla med den lokala valutan majorer i stadsdelen Majorna i Göteborg. Bakom projektet står bland annat My Welther och Kalle Karlsson, som intervjuas i senaste numret av Grus & Guld.


Ni lanserar den lokala valutan Majorer, hur går det till?
– Vi lanserade den på en festival i början av september. Vi hade ett växlingskontor öppet dagen innan och musiker som var med fick delvis betalt i majorer. Ett tjugotal näringsidkare är anslutna, alltifrån ett litet bageri till en bokhandel. Vi har gjort en karta över var det går att handla med Majorer. Efter en månad går det att växla tillbaka mot svenska kronor.

 

Varför testar ni det här?
– Vi tror att en komplementär valuta behövs. Pengar som vi är vana vid saknar koppling till vad som är ekologiskt hållbart. Låt hela Sverige leva såg i en undersökning i Bodens kommun att för varje spenderad hundralapp gick fyra kronor till lokala tjänster och åtta kronor till lokala produkter. Resten läckte ut. Då säger det sig själv att det blir svårt ekonomiskt att bo kvar i glesbygd och att konventionella pengar är konstruerade för att synka med ett fossilberoende globalt nätverk.

 

Vad hoppas ni uppnå?
– Valutan blir en pedagogisk motor för att diskutera hur pengar är konstruerade. Vi tror att många är intresserade av en levande stadsdel och ser en poäng med att experimentera. Vi vill utvärdera projektet så grundligt det går. Vad uppnådde vi? Hur går vi vidare? Majorer är på mikronivå men någonstans måste vi börja. Sverige ligger efter på den här kanten.

Text: Stina Hylén