Sök

Nytt nummer av papperstidningen ute!


2013-11-28

Idag ska det senaste numret av Grus & Guld som papperstidning ha nått alla medlemmar och prenumeranter. Du kan också läsa det som e-tidning här.
Så här inleds numret:


– Det är orättvist!
Så kan det låta hemma hos mig ibland.
Det är orättvist att den som är yngst slipper bädda sängen. Och det är faktiskt inte rättvist alls att storebror får vara uppe senare på kvällen!

Det finns ingen formel för vad som är rättvist eller inte, även om man kan få det intrycket ibland. Rättvisa bestäms av sammanhanget. För den som inte vill gå och lägga sig är det naturligtvis grymt orättvist att förväntas sätta på sig pyjamasen först. Föräldern som vill att alla ska komma upp på morgonen betraktar det annorlunda.
Rättviseteorierna som fått störst genomslag i vår tid formades i industrialismens barndom, i ett sammanhang där en växande borgarklass ville få del av adelns makt. Äganderätten stod i fokus och människans roll som naturens härskare ifrågasattes i princip inte.

I samma tradition kan det idag ses som rättvist att den som har pengar kan köpa en bit ekosystem och handla med det på olika sätt (se sid 12-13). Utgår man i stället från naturen i sig eller från människorna som redan lever där, blir synsättet ett annat.

På JAKs höstseminarium löd frågan: Vad är rättvisa i JAK? Anslaget var brett, men avgränsades sedan till bankens interna förutsättningar – och fokus hamnade främst på försöket med eftersparfria lån (se sid 18-19). Här och var skymtade dock det större sammanhanget som JAK verkar i, och en vilja att utifrån vår tids specifika hot och utmaningar bidra till hållbar omställning och minskade klyftor.

I reportaget om lokalkapitalmodellen, som nu prövas i Åre (sid 4-9), talas det om en ekonomi som bygger på goda relationer, ansvar för varandra och kommande generationer.

Kanske är det just det rättvisa handlar om.