Sök

Tyskar investerar
i lokal mat


2019-12-10

I Tyskland finns aktiebolag som ägs av medborgarna och stöder regional matproduktion. Nyligen besökte initiativtagaren Sverige för att ta idén hit.

25 grönsaksodlare, vinproducenter, restauranger och andra ekologiska matföretag från regionen kring den sydtyska staden Freiburg är med i Regionalwert Freiburg AG. Aktiebolaget köper en andel av företagen i proportion till hur mycket pengar de behöver, och företagen blir partners i Regionalwerts nätverk. Aktiebolaget erbjuder rådgivning och företagen i nätverket stöder varandra.

Varje partner redovisar årligen sina insatser för social, ekologisk och så kallad regional-ekonomisk hållbarhet för aktieägarna. För investerarna är aktien ett sätt att stödja regional, ekologisk matproduktion och självförsörjning. Målet är att kunna betala utdelning inom några år, berättar forskaren och talespersonen Eric Waibel på Regionalwert Freiburg.

– På årsmötena är responsen alltid väldigt bra, trots att ingen har fått tillbaka några pengar än. I stället får de socio-ekologisk ränta, det är därför vi investerar i just dessa företag. Men vi behöver alltid fler investerare.

 

Förra året blev Regionalwert Freiburg kontaktat av fler företag än man hade möjlighet att hjälpa. Andra utmaningar är att få den offentliga sektorn att se värdet av det Regionalwert gör – och att bidra till finansieringen, enligt initiativtagaren och vd:n Christian Hiss.

– Han säger att det han verkligen har blivit besviken på genom åren är hur lite pengar och stöd Regionalwert har fått från den offentliga sektorn – trots att nätverket gör insatser som samhället annars skulle vara tvunget att göra, säger Eric Waibel.

Christian Hiss har också fått lägga mycket energi på att få företagen att engagera sig i nätverket. Han har blivit förvånad över att en del har tagit emot hjälp när de har haft det tufft men inte gett så mycket tillbaka till nätverket när de är framgångsrika, berättar Eric Waibel.

 

Det som både konsumenter och producenter är mest nöjda med är hur Regionalwert för dem närmare varandra. Livsmedelskedjan blir mer transparent när konsumenter kan besöka gårdarna och se hur deras mat produceras.

– Något vi ofta hör från producenterna är att Regionalwert har ökat medvetenheten och respekten inför det de gör, säger Eric Waibel.

Regionalwert bedriver även forskning om en ny slags bokföring för matproducenter i projektet Richtig rechnen (Räkna rätt). Det ska synliggöra fler kostnader och värden, som kostnaden för att utarma jorden och värdet av att främja biologiska mångfald.

 

I september besökte Christian Hiss företagare och allmänhet i Vreta kloster och Järna. Initiativtagare var den före detta riksdagsledamoten för Miljöpartiet Annika Lillemets. Hon säger att hon blev glatt överraskad över det stora gensvaret. Nu är tanken att sätta ihop en arbetsgrupp som kan starta en svensk motsvarighet till Regionalwert.

– Med tanke på intresset för rekoringar och andelsjordbruk är jag optimistisk att det ska finnas intresse för att investera på det här sättet. Köper du aktier är det ett mycket mer långsiktigt åtagande för att dela risken med lokala matproducenter, säger Annika Lillemets.

Abigail Sykes