Sök
  • Senast i morgon ska alla medlemmar och prenumeranter ha senaste numret av Grus & Guld i brevlådan. Det kan också läsas och delas som e-tidning här. Flyktingpolitiken har skärpts, men krigen och fattigdomen som får människor att lämna sina hem består. I Grus & Guld nummer 4...

Nytt nummer ute!


2015-12-16

Senast i morgon ska alla medlemmar och prenumeranter ha senaste numret av Grus & Guld i brevlådan. Det kan också läsas och delas som e-tidning här.

Flyktingpolitiken har skärpts, men krigen och fattigdomen som får människor att lämna sina hem består. I Grus & Guld nummer 4 skriver författaren och forskaren Björn Forsberg om den ekonomiska tillväxtens gränser med resursbegränsningar, politiskt oro och migration som följd. Flyktingströmmarna är varken tillfälliga eller övergående, menar han, och pekar på nya framtidsberättelser som kan försörja fler på ett hållbart sätt. Delande, återbruk och återbefolkning av landsbygden är några ingredienser.

Visserligen har ett klimatavtal nyligen förhandlats fram i Paris, men enbart ord räcker inte. Världens rika invånare måste ställa om sin resurskrävande livsstil.
Att bo litet kan vara påtvingat av nöd och tvång. Men det kan också vara ett fritt val.
Grus & Guld har besökt två-barnsfamiljen som trivs på 17 kvadratmeter.
– Den moderna normen i västvärlden är egentligen ett vulgärt överflöd, säger pappa Peter.
Författaren David Jonstads krönika om vår tids science fiction-drömmar ger ytterligare perspektiv.
Pella Larsdotter Thiel skriver om vad som händer med våra värderingar när vi motiverar allt från flyktingmottagande till klimatsatsningar med lönsamhet.

I Grus & Guld nummer 4 berättar vi även att de lokala aktiviteterna i JAK Medlemsbank har minskat efter besparingarna förra året. Intresset för att låna ökar däremot, och nästa år beräknas flexiblare lånevillkor få ännu fler att välja JAK. Ändå räcker inte intäkterna till allt. Helbank, it-system och regelefterlevnad prioriteras även nästa år, medan den nya demokratimodellen sätts på vänt – och det blir färre Grus & Guld i brevlådan.

Läs även om lokala valutor i senaste Grus & Guld. Möt Hajar som vill stärka utsatta kvinnor och Bodil som fick nytt hopp om sin ekonomi på grund av JAK Medlemsbank. Läs om regelbördan som tynger små banker och ta del av finansmarknads- och konsumentminister Per Bolunds syn på detta.