Sök

Reko-ringar
i hela landet


2019-12-10

Sensommaren 2016 startades Sveriges första Reko-ring i Grästorp i Västra Götaland. Idag finns det 150 Reko-ringar, från Trelleborg i söder till Luleå/Boden i norr.

Antalet Reko-ringar fortsätter att öka och i början av oktober förnyade Jordbruksverket Hushållningssällskapets uppdrag att stötta och främja utvecklingen.

– Vi som följt utvecklingen ett tag har hela tiden trott att nu kommer inga fler Reko-ringar att starta. Så tänkte vi till exempel i våras, men då dök flera nya upp och nu finns det Reko-ringar i princip överallt, säger Håkan Eriksson som är en av tre på Hushållningssällskapet som på deltid arbetar med Jordbruksverkets satsning på Reko-ringarna.

De 150 Reko-ringarna har sammanlagt 390 000 medlemmar kopplade till sig på Facebook. Medlemmarna är både producenter och konsumenter och en del är medlemmar i flera Reko-ringar.

– En utmaning vi har framför oss är att få alla medlemmar att faktiskt handla på Reko-ringarna, det finns en hel del ”hang-arounds”. Dessutom måste vi hålla intresset uppe bland de som faktiskt handlar. Vi vill att det ska bli en vana att handla mat från Reko-ringarna, säger Håkan Eriksson.

 

Det förnyade uppdraget från Jordbruksverket löper ytterligare ett år men innebär inga fler pengar till Hushållningssällskapet som sammanlagt fått 2,5 miljoner kronor för att stötta och främja utvecklingen. För pengarna har de bland annat administrerat ambassadörer som hjälpt nya Reko-ringar att komma igång, samlat ihop tips och frågor och svar på sin hemsida. Dessutom finns nu även ett profilmaterial med en logotype för Reko.

– De beachflaggor vi tryckte upp gick åt direkt, säger Håkan Eriksson.

Han gläds även åt att loggan används kreativt av nästan hälften av alla Reko-ringar.

– En del lägger till ortsnamn, eller byter färg. Vi har inga krav eller regler kring att loggan måste användas på ett visst sätt. Det är upp till var och en. Vårt uppdrag är att stötta, säger Håkan Eriksson.

I Hushållningssällskapets uppdrag ingår även att lämna in en handlingsplan, en omvärldsanalys till Jordbruksverket, vilket kommer att ske innan uppdraget är slutfört hösten 2020.

Kristin Karlsson