Sök

Ökat intresse
för omställning


2020-06-09

Coronapandemin har visat hur sårbart samhället är och Omställningsnätverket har fått ett rejält uppsving med fullbokade webbinarier och nya omställare.

– Omställningsrörelsen har alltid försökt att ta ett helhetsgrepp om de ekonomiska, ekologiska och sociala kriser som hotar samhället. I coronatider landar det helt rätt, menar Arci Pasanen, styrelseledamot i Omställningsnätverket.

– Svaren räcker inte nu från många andra rörelser. Att vi lamslås på det här sättet visar att våra system är sårbara och det är något som omställningsrörelsen har pratat om i femton år. Plötsligt låter vi inte så knäppa längre.

Det ökade intresset blev tydligt i april under Omställningsnätverkets online-seminarium ”Ställ om – inte tillbaka”.

– Vi kom rakt in i en tid då detta verkligen behövdes och mötte människors oro och längtan, säger Arci Pasanen.

Över 900 personer anmälde sig och flera tusen följde webbinariet via Facebook.

Omställningsnätverket planerade snabbt nya webbinarier för att möta den stora efterfrågan. Det har blivit två till tre i veckan med fokus på matförsörjning i samarbete med Omställning Österbotten.

– Vi har knappt behövt annonsera. Folk har verkligen dykt upp, flera hundra på varje.

 

Föreningen har också fått många nya medlemmar och sedan slutet av mars har antalet följare på Facebook ökat med över 1 000 personer. Det är också många fler än vanligt som bara hör av sig för att ge sitt stöd eller få veta hur de kan engagera sig.

– Vi försöker kanalisera engagemanget genom existerande lokalgrupper och regionala samordnare. Vi vill uppmuntra dem att starta lokala initiativ och att förstå värdet av självorganisering, att känna att de är en del av en rörelse och att de inte ska vänta på någon annan, säger Arci Pasanen.

– Vi deltar även i kampanjer, som Potatisuppropet som startade i Söderhamn (se spalt). Det är väldigt många som är intresserade och som taggar #potatisuppropet i sociala medier. När vi bjöd in till nationell flashmobb den 1 maj var det över hundra initiativ som satte potatis, fortsätter hon.

Text: Abigail Sykes